DEN PERSONLIGA KLINIKEN MED DE STORA RESURSERNA
KIRURGI - MEDICIN - RÖNTGEN - ULTRALJUD
LAB - TANDVÅRD - BUTIK

Dunder, 1 år

Greyhound

Diagnos: Skenbensfraktur

Det bästa i livet för en greyhound är att springa och Dunder är typisk för rasen. En dag råkade han i full fart springa in i en brunn. Dunder skrek och ville inte stödja på sitt vänstra bakben därefter. Benet stod i en obehaglig vinkel.
Dunder kom till oss akut och han fick smärtstillande samt röntgades. Det visade sig att hans skenben gått av vilket gjorde att Dunder behövde opereras. Vid operationen fördes två metallstift igenom skenbenet ovanför respektive nedanför frakturen. Stiften fixerades till varandra med snabbhärdande plast. Ett stift placerades även i märghålan inuti skenbenet för att ge ännu bättre stabilitet åt frakturen.

Metallstiften togs bort efter 12 veckor. Sedan började träningen för att komma i form igen. Dunder var en tävlingshund före olyckan och tävlade bland annat på Borås Greyhound Park. Slutet blev lyckligt för Dunder, 6 månader efter det olyckliga mötet med brunnen stod han åter på startlinjen. Han fick tillbaka normal styrka och rörlighet i benet och fungerade bra på tävlingsbanan i flera år.

Fakta om skenbensfrakturer

Den typ av fraktur som Dunder hade kan stabiliseras antingen med den teknink vi valde, så kallad transfixering, eller med en platta och skruvar. Att gipsa benet var inget alternativ av flera skäl. Dels så finns det en stor risk att gips skaver. Samtidigt står inte hundar med raka bakben, som vi människor, utan har en vinkel i sina knäleder. Vinkeln gör att krafterna kommer att verka snett på skenbenet . Det gör det omöjligt att få en skenbensfraktur stabil med hjälp av gips.. Det finns även mycket muskler på baksidan av skenbenet som, på grund av att de är mjuka, gör att ett gips inte sitter stabilt.Frakturen har fixerats med ett stift i märghålan, samt två stift över och under frakturen. Metallstiften fixeras sedan med en plastskena på vardera sidan av benet. På röntgenbilden är plastskenorna ännu inte på plats.

Dunder i full fart efter operationen.
Dunder blev helt återställd. Endast ärren i huden visade vad han var med om.

Adress

Billdals Djurklinik
Uggledalsvägen 17
427 40 Billdal

(Göteborg, Västra götaland län)
Tel: 031- 32 00 560

Öppettider
Mån - Fre 07:30 - 12.00 13:00 -16:30

Vägbeskrivning

Klicka här för en detaljerad vägbeskrivning
Sitekarta | © Billdals Djurklinik 2016 | Design av Intendit SEO & Webbyrå