DEN PERSONLIGA KLINIKEN MED DE STORA RESURSERNA
KIRURGI - MEDICIN - RÖNTGEN - ULTRALJUD
LAB - TANDVÅRD - BUTIK

Peggy, 5 år

Sankt Bernhard

Diagnos: Vätska i hjärtsäcken (Hydropericard)

När Peggy kom till oss var hon flåsig samt hade magrat av kraftigt under några veckor. Vid undersökningen upptäcktes att hennes puls var snabb och svag. Hjärtljuden var också mycket svaga. Peggys hjärta undersöktes med ultraljud och det visade sig att hon hade rikligt med vätska i hjärtsäcken, det vill säga i den påse som hjärtat ligger i.

En kanyl stacks in igenom muskulaturen mellan revbenen och in i hjärtsäcken och vätskan i hjärtsäcken sögs ut. Peggy, som låg platt på sida och flåsade när hon om kom till oss, började andas lugnare inom några minuter. Efter en kvart sprang hon glatt viftandes på svansen ut till bilen och hoppade in.

Fakta om vätska i hjärtsäcken

När vätska samlas i hjärtsäcken trycker det på hjärtat och hindrar hjärtat från att utvidgas. På så vis kan hjärtat inte fyllas med nytt blod. Hjärtslagen blir svaga och den drabbade hunden blir orkeslös.

När vätskan avlägsnas kan hjärtat plötsligt utvidgas och cirkulationen normaliseras omgående. Att suga ut vätskan ur hjärtsäcken får således patientens allmäntillstånd att omedelbart förbättras.

Många hundar, ff a golden retriever, får en vätskeansamling i sin hjärtsäck utan att någon orsak kan fastställas. När vätskan avlägsnats blir dessa hundar omgående friska. Bakomliggande orsak kan vara tumörer i hjärtat (vanligt på schäfer) eller en infektion i hjärtsäcken. På Peggy kunde ingen grundorsak fastställas och hon blev frisk efter att hjärtsäcken tömts en enda gång.

Peggy blev helt återställd. Här ser ni henne på utställning.

Adress

Billdals Djurklinik
Uggledalsvägen 17
427 40 Billdal

(Göteborg, Västra götaland län)
Tel: 031- 32 00 560

Öppettider
Mån - Fre 07:30 - 12.00 13:00 -16:30

Vägbeskrivning

Klicka här för en detaljerad vägbeskrivning
Sitekarta | © Billdals Djurklinik 2016 | Design av Intendit SEO & Webbyrå