ÖPPETTIDER

Måndag - Fredag

7:30 -12:00
13.00 - 16:30

Tidsbokning via telefon

031-320 05 60

Vi finns tillgängliga i telefon från
07:30-16:30

Lunchstängt
12:00-13:00


 

Kliniken har stängt följande helgdagar: Långfredag, Påskafton, Annandag Påsk, 1 Maj, Kristi Himmelsfärd, 6 juni, Midsommarafton, Julafton, Juldagen, Annandag Jul, Trettondagen

Dunder, 1 år Greyhound

Diagnos: Skenbensfraktur

Det bästa i livet för en greyhound är att springa och Dunder är typisk för rasen. En dag råkade han i full fart springa in i en brunn. Dunder skrek och ville inte stödja på sitt vänstra bakben därefter. Benet stod i en obehaglig vinkel.
Dunder kom till oss akut och han fick smärtstillande samt röntgades. Det visade sig att hans skenben gått av vilket gjorde att Dunder behövde opereras. Vid operationen fördes två metallstift igenom skenbenet ovanför respektive nedanför frakturen. Stiften fixerades till varandra med snabbhärdande plast. Ett stift placerades även i märghålan inuti skenbenet för att ge ännu bättre stabilitet åt frakturen.

Metallstiften togs bort efter 12 veckor. Sedan började träningen för att komma i form igen. Dunder var en tävlingshund före olyckan och tävlade bland annat på Borås Greyhound Park. Slutet blev lyckligt för Dunder, 6 månader efter det olyckliga mötet med brunnen stod han åter på startlinjen. Han fick tillbaka normal styrka och rörlighet i benet och fungerade bra på tävlingsbanan i flera år.

Fakta om skenbensfrakturer

Den typ av fraktur som Dunder hade kan stabiliseras antingen med den teknink vi valde, så kallad transfixering, eller med en platta och skruvar. Att gipsa benet var inget alternativ av flera skäl. Dels så finns det en stor risk att gips skaver. Samtidigt står inte hundar med raka bakben, som vi människor, utan har en vinkel i sina knäleder. Vinkeln gör att krafterna kommer att verka snett på skenbenet . Det gör det omöjligt att få en skenbensfraktur stabil med hjälp av gips.. Det finns även mycket muskler på baksidan av skenbenet som, på grund av att de är mjuka, gör att ett gips inte sitter stabilt.