ÖPPETTIDER

Måndag - Fredag

7:30 -12:00
13.00 - 16:30

Tidsbokning via telefon

031-320 05 60

Vi finns tillgängliga i telefon från
07:30-16:30

Lunchstängt
12:00-13:00


 

Kliniken har stängt följande helgdagar: Långfredag, Påskafton, Annandag Påsk, 1 Maj, Kristi Himmelsfärd, 6 juni, Midsommarafton, Julafton, Juldagen, Annandag Jul, Trettondagen

Kastrering av katt

Katter som inte ska användas i avel bör kastreras, dels för att undvika oönskade kattungar och dels för att undvika de problem som okastrerade katter kan ge både för ägaren och grannar.

 Kastrerade katter blir lugnare, jämnare i humöret, mer tillgivna och lekfulla. Vid tidig kastrering av honkatter undviker man dessutom risken för juvertumörer.
Katter blir i regel könsmogna runt 6-10 månaders ålder beroende på när på året katten är född och vilken ras den tillhör. Kastration rekommenderas numer från 4 månaders ålder.

Om inget särskilt skäl föreligger som gör att tidig kastrering är önskvärt rekommenderar vi att man väntar till 6 månaders ålder.
Ämnesomsättningen sjunker efter kastrering samtidigt som katten blir mer intresserad av mat. För att inte katten ska bli överviktig är det därför vara klokt att gå över till ett kastreringsfoder. Ett alternativ är Hill´s Neutered cat ("Kastrerad katt") eller Royal Canins Neutred Satiety Balance som är anpassat för att vara optimalt för kastrerade katter. Fodren finns hos oss på kliniken.

Kastrering av hankatt

När hankatten blir könsmogen blir han mer rastlös, orolig, börjar jama mera, driver iväg och slåss med andra hanar och letar honkatter. Urinen får en frän lukt och katten kan börja markera revir genom att ”spraya”, d.v.s. urinmarkera, på föremål både inom- och utomhus. Detta beteende är störande och dessutom riskerar katten att skadas när han är ute på vift. Okastrerade, frigående hankatter har en låg medellivslängd eftersom de ofta förolyckas.

Kastrering av honkatt

När honkatten blir könsmogen börjar hon löpa. Vid löpning blir hon orolig och jamar/skriker. Hon rullar sig samt ålar på golvet med hög bakdel. Det första löpet är ofta så diskret att man inte märker något.
Honkatter löper vanligen under 1 vecka med 3 veckors intervall. Honor mår inte bra av intensiva löpperioder utan tappar hull och kondition. P-piller förhindrar löpning, men medför en ökad risk för juvertumörer och livmoderinflammation. Ju längre tid en honkatt får p- piller desto större blir risken att hon får juvertumörer eller livmoderströningar. P-piller ska därför ses som en tillfällig lösning. Katten ska om möjligt inte kastreras under höglöp. Det finns inga vetenskapliga belägg för att en honkatt skulle må bättre av att få en kull före kastrering.

Din katt ska inte få mat på 6-12 timmar före besöket hos oss för kastrering. Däremot får han gärna dricka vatten. Katten lämnas hos oss på morgonen och får komma hem senare samma dag. Innan katten tas in lyssnar veterinären på hjärtat och kontrollerar att han verkar frisk i övrigt.
Passa gärna på att ID-märka och vaccinera din katt i samband med kastreringen. ID- märkning och vaccinering kostar bara 300 kr extra när katten är hos oss för kastrering.